Resultaten verdiepingsproef PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 07 november 2006

Bron: IIVR nieuwsbrief 14 (december 2004) 

Het Veluwemeer en Wolderwijd zijn ’s zomers favoriet bij watersporters.
Grote delen hebben echter een te geringe diepte voor zeiljachten en motorboten. Tijdens de planvormingsfase van de Integrale Inrichting VeluweRandmeren (IIVR) is dan ook veelvuldig gevraagd om verdieping.
In de ondiepere delen van het Veluwemeer en Wolderwijd komen echter ook veel kranswieren voor. Kranswieren spelen een belangrijke rol bij het helder houden van de meren en zijn een voedselbron voor watervogels. In het Inrichtingsplan Veluwerandmeren is daarom afgesproken de meerbodem lokaal zo te verdiepen dat het verlies aan kranswieren tot een minimum beperkt blijft.

 

Verdiepingsproef

De afgelopen twee jaar heeft Rijkswaterstaat de effecten van verschillende verdiepingsmethoden op de terugkeer van kranswieren onderzocht. In de zomer van 2002 is in zes proefvakken de meerbodem afgegraven tot 1,50 meter beneden NAP. In twee van de vakken is de bovenste laag van de bodem, met daarin de wortels van kranswieren, na afgraving teruggelegd. In twee andere vakken is de bovenste laag niet teruggelegd maar zijn kranswiersporen ingezaaid.
In nog twee vakken is alleen de grond verwijderd.


Resultaten

De zomer van 2002 was een slecht kranswierenseizoen. In de verdiepte vakken trad nauwelijks herstel van de kranswiervegetatie op. Ook buiten de proefvakken waren er beduidend minder kranswieren.
In 2003 en 2004 herstelde de kranswiervegetatie zich. De terugkeer van kranswieren in 2003 verschilde per proefvak. De hoogste bedekking kwam voor in het vak waar sporen waren ingezaaid. In 2004 zette het herstel van de kranswiervegetatie zich voort. Ook in dit proefjaar kwam de hoogste bedekking kranswieren voor in het proefvak waar na verdieping sporen ingezaaid zijn.

Terugkeer kranswieren
   bedekkingsgraad
verdiepingsmethode
2003 2004
verdiepen64%86%
verdiepen en terugstorten bovenlaag56%90%
verdiepen en zaaien kranswiersporen72%93%


Uit de verspreiding van de planten over de proefvakken is duidelijk te zien dat de terugkeer van de kranswieren plaatsvindt vanuit de randen. Langs de randen werden gedurende de proef breder wordende zones kranswieren met hogere bedekkingsgraad vastgesteld. Het volledig herstel van de kranswiervegetatie bij verdiepingen over grote oppervlaktes zou hierdoor langer dan drie jaar kunnen duren. Door gefaseerd te verdiepen kun je het herstel van de kranswiervegetatie bevorderen. De verspreiding van kranswieren kan dan plaatsvinden vanuit tussenliggende stroken met lijkt herstel van de kranswiervegetatie te kunnen bespoedigen, daarbij is het echter wel de vraag in hoeverre bij uitvoering op grote schaal de brongebieden voor die sporen worden aangetast.
Op basis van de verdiepingsproef kunnen geen uitspraken gedaan worden over de vraag in hoeverre, bij verdieping over een groot oppervlak, toename van het watervolume en de (tijdelijke) afname van het plantenoppervlak door het watersysteem kan worden opgevangen.

 

 

Commentaar (6)Add Comment
...
geschreven door Ron, 05 december 2006
Het zou beter zijn om het zomerpeil het hele jaar aan te houden, dan is het diep genoeg.
(Of eventueel de kant wat uitdiepen.)
Wat dat water betreft, dat is tegenwoordig heel erg schoon, vergeleken met zo'n 15 jaar geleden. Het enige wat niet schoon is, is de bodem, net onder het zand. Dat is zwarte blub.
...
geschreven door Marlies Schepers, 05 december 2006
van nature is er geen zomer/winter stand. Is dit misschien een goed argument om de zomerstand aan te houden???

Op 1 november hebben we gemerkt dat de gemalen het waterpeil werkelijk in no-time kunnen laten dalen. (binnen een nacht)
Kan het dus (mocht het lager moeten) niet later in het seizoen (laten afhangen van het weer en watersport-potentieel?)
...
geschreven door remko.., 05 december 2006
als het zomerpeil er altijd is hoeft er van mij nergens uitgediept te worden! ik kan met mijn cross 28cm al 5 meter uit de kant starten in de zomer maar nu gaat het nergens over.. is het peil al iets beter? anders kom ik zaterdag of zondag? gr remko
...
geschreven door Ron, 05 december 2006
De zeilers (die binnen de IIVR de belangen van alle watersporters behartigen, dus ook de onze) hebben zo aangedrongen op verdieping van het Wolderwijd. De natuurbeschermers gaan dit tegen. En wij zitten er tussen in en hebben officieel niets te zeggen. Ik probeer dus om langs dit politieke spelletje heen te komen ipv er doorheen.
...
geschreven door JD1966, 09 december 2006
Verdiepen is mooi maar 't moet ook niet te gek worden... -1,5 NAP lees ik. Weet iemand hoeveel NAP het Wolderwijd standaard (zomerpeil) is ?
...
geschreven door remko.., 16 december 2006
het is een goeie spot in de zomer voor midden-nederland..anders ben ik meer dan 1,5 uur onderweg naar makkum. super spot maar horst is veel handiger voor mij!

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
Kleiner veld | Groter veld

busy
 
< Vorige   Volgende >

Statistieken

Leden: 438
Artikelen: 58
Links: 63