Open brief aan alle beleidsmakers. PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 05 december 2006

LS,

Het hele jaar door zijn surfers en kiters de voornaamste gebruikers van strand Horst. Uit gegevens van het RGV blijkt dat er per jaar 235.000 bezoekers zijn. Zowel surfers als kiters beoefenen de sport het hele jaar door individueel en waren tot voor kort niet georganiseerd. Deze groep behoort tot de grootste gebruikersgroep van het gebied en genereert voor een belangrijk deel de parkeeropbrengsten die ten goede komen aan het RGV.

Tot onze spijt moeten we als intensieve gebruikers van Strand Horst constateren dat er ontwikkelingsplannen voor Strand Horst worden gemaakt waarbij geen rekening wordt gehouden met de belangen van de surfers en kiters. Vandaar dat het initiatief is opgevat om een belangenvereniging op te richten, die opkomt voor de belangen van surfers en kiters op Horst.

Individueel hebben enkelen van ons wel eens een brief aan gemeenten of RGV geschreven en daarin vragen gesteld en/of kritiek geuit. Het is voor de gebruikers van het strand doorgaans niet duidelijk bij wie ze nu moeten aankloppen met suggesties, vragen of klachten: gemeente Ermelo, gemeente Harderwijk, RGV, Projectbureau Veluwerandmeren, Rijkswaterstaat?! Doordat ook de informatievoorziening richting de voornaamste gebruikers mondjesmaat en gespreid plaatsvindt, leidt dit tot onrust en speculatie.

Wat opvalt in de berichtgeving is dat surfen wordt aangemerkt als ‘recreatie’. Nu is Strand Horst een zeer goede plek voor surfers en kiters van alle niveau’s en daarnaast is het ook een geliefde plek voor de (wereld) top op het gebied van speedsurfen. Voor speedsurfen is namelijk vlak, liefst ondiep water van een behoorlijk oppervlak nodig. Dat vlakke en ondiepe water is te vinden tussen de strekdammen en het Dolfinarium. Het overige water is òf te druk (te gevaarlijk bij hoge snelheden), òf te diep òf niet vlak genoeg om een serieuze recordpoging te wagen. Op dit moment is er een natuurlijke scheiding tussen de kiters (meest zuidelijke deel), recreatieve surfers (halverwege) en speedsurfers (het deel achter de strekdammen). Indien het gebied wordt ingeperkt zullen zich vaker gevaarlijke situaties voordoen omdat recreanten en speedsurfers noodgedwongen gebruik zullen gaan maken van hetzelfde gebied.

Sinds de start heeft de belangenvereniging ‘Surfen op Horst’ al 300 geregistreerde leden en dit aantal groeit wekelijks. Namens deze leden willen we dan ook graag met u in overleg treden, zodat er in het vervolg met surfers en kiters wordt gesproken, en niet alleen over surfers en kiters. Onder de leden van de belangenverenigingen leven allerlei creatieve ideeën en suggesties. We zijn dan ook zeker bereid mee constructief mee te denken zodat het gebied voor zowel natuur als recreatieve gebruikers optimaal kan worden ingericht. De website surfenophorst.nl zouden we als platform willen openstellen, zodat de diverse organisaties ontwikkelingsplannen en maatregelen kunnen voorleggen en toelichten aan de gebruikers.

Graag vernemen we dan ook uw reactie op dit schrijven en horen graag op welke wijze we als surfers en kiters invloed kunnen uitoefenen op de inrichting van het gebied waar wij onze hobby bedrijven.

Vriendelijke groeten,

Belangenvereniging Surfen op Horst

 

 

Commentaar (0)Add Comment

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
Kleiner veld | Groter veld

busy
 
< Vorige   Volgende >

Statistieken

Leden: 438
Artikelen: 58
Links: 63