WA 3: Onderzoeken aanpassen waterpeil PDF Afdrukken E-mail
woensdag 13 december 2006

Maatregel WA 3 (het aanpassen van het waterpeil) gaat niet door. Daarover lees je hieronder verder.


Over maatregel WA 3: "Onderzoeken aanpassen waterpeil" staat in het rapport:

Een verkenning naar de mogelijkheden om het waterpeilverloop in de Veluwerandmeren op een meer natuurlijke, seizoensvolgende wijze te regelen is inmiddels afgerond (Haasnoot et al. 2005, Iedema et al. 2005). In deze verkenning is binnen een veilige en voor de scheepvaart aanvaardbare bandbreedte voor de peilfluctuaties gezocht naar dat peilverloop dat de beste perspectieven biedt voor “de natuur” (in termen van doelen voor VHR en KRW) en naar de interacties met de watervraag uit de regio. De verkenning heeft betrekking op alle meren van het IJsselmeergebied, omdat er sterke, onlosmakelijke hydrologische relaties bestaan tussen deze meren. Zo kan het peil van de Veluwerandmeren alleen omlaag gebracht worden via lozing op hetzij de westelijke randmeren bij Nijkerk, hetzij op het Vossemeer bij Roggebot. Markermeer kan alleen water kwijt via het Noordzeekanaal of via het IJsselmeer en IJsselmeer kan alleen water lozen via de spuisluizen op de Afsluitdijk. In deze studie is tevens het lange-termijn-perspectief in beeld gebracht, omdat als gevolg van klimaatsveranderingen de peilen in het gehele IJsselmeergebied zullen (moeten) stijgen.
De conclusie uit de studie is dat een aanpassing van het waterpeil onvoldoende mogelijkheden en onvoldoende perspectief biedt voor een meer natuurlijk peilregiem.
Hoewel inmiddels een verkenning is gestart naar de noodzaak / mogelijkheden van een peilstijging op de lange termijn (als gevolg van klimaatsveranderingen) in de Veluwerandmeren, wordt er in dit rapport van uitgegaan dat het huidige peilregiem gehandhaafd blijft. Deze uitkomst zorgt daardoor noch voor positieve noch voor negatieve effecten voor de natuur.
Commentaar (0)Add Comment

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
Kleiner veld | Groter veld

busy
 
< Vorige   Volgende >

Statistieken

Leden: 438
Artikelen: 58
Links: 63