Bescherming van de natuur schrijft de wet voor... PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 16 december 2006

De IIVR-nieuwsbrief van december staat weer vol verrassingen.

Dat de bescherming van de natuur de wet voorschrijft blijkt nog maar weer eens uit het voorwoord uit de Nieuwsbrief:

'De natuurwetgeving in Nederland is gericht op behoud en herstel van kwetsbare natuurgebieden.
Beschermde watervogels, zoals de kleine zwaan, komen in de Veluwerandmeren in grote getale voor.
Omdat ons gebied op Europese schaal zeer belangrijk is voor deze soorten, hebben we in de Veluwerandmeren de verplichting om deze water- en moerasvogels en waterplanten te beschermen.

Bij alles wat we willen realiseren in de Veluwerandmeren moeten daarom de effecten tegen de maatlat van de Natuurbeschermingswet gehouden worden.
Dat geldt niet alleen voor effecten van elk project afzonderlijk maar ook voor het totale effect van alle projecten gezamenlijk. Dat heet dan “het cumulatieve effect”.
De effecten van de IIVR-maatregelen werken soms positief en soms negatief uit. Een maatregel als het verbeteren van de rioolwaterzuivering in Harderwijk werkt positief uit; het zorgt voor minder fosfaat, een grotere helderheid, meer waterplanten en meer (plantenetende) watervogels.
Maar bijvoorbeeld het verleggen van de vaargeul in het Wolderwijd betekent een verlies aan ondiep water, verlies aan waterplanten en verlies aan watervogels. Hier is dus sprake van een negatief effect.
Op deze manier zijn alle projecten het afgelopen jaar doorgerekend.
Dit voorjaar bleek dat alle IIVR-maatregelen samen met alle projecten van andere initiatiefnemers in de Veluwerandmeren een te groot negatief effect hebben op de natuurwaarden. Dat zou onverantwoord zijn. Daarom heeft het Bestuurlijk Overleg Veluwerandmeren opdracht gegeven om een Veluwerandmerenpakket samen te stellen dat past binnen de kaders van de Natuurbeschermingswet.
De afgelopen maanden zijn met erg veel creativiteit heel veel alternatieven opgesteld en doorgerekend.
Het was een hele puzzel om uit al die alternatieven een nieuw maatregelenpakket voor de Veluwerandmeren samen te stellen.
Maar het is gelukt! Door het bijstellen van een aantal grote projecten is de essentie van het Inrichtingsplan Veluwerandmeren overeind gebleven en is tegelijkertijd het cumulatieve effect zover teruggebracht dat we weer kunnen spreken van een verantwoord pakket voor de herinrichting van de Veluwerandmeren.
Jan van der Perk
Hoofd Projectbureau Veluwerandmeren (IIVR)'

Einde citaat.

Commentaar (2)Add Comment
...
geschreven door surfbullit, 20 december 2006
Stukje uit het citaat:
Bij alles wat we willen realiseren in de Veluwerandmeren moeten daarom de effecten tegen de maatlat van de Natuurbeschermingswet gehouden worden.
Hiermee wordt dus duidelijk aangegeven welke kant het uit zal gaat met str. Horst.
...
geschreven door peter vernet, 13 februari 2007
Een maatregel als het verbeteren van de rioolwaterzuivering in Harderwijk werkt positief uit; het zorgt voor minder fosfaat, een grotere helderheid, meer waterplanten .Dat trekt zeer vreemde vogels aan met zeil en surfboard die hier zeer dankbaar gebruik van maken . Ik hoop dat wij en de watervogels hier nog lang van mogen genieten.


Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
Kleiner veld | Groter veld

busy
 
< Vorige

Statistieken

Leden: 438
Artikelen: 58
Links: 63