Surfverbod Harderwijker Bocht PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 16 december 2006

Eén van de grote verrassingen in de IIVR-nieuwsbrief van december was het surfverbod nabij Strand Horst: 

“Harderwijker Bocht” een rustgebied voor watervogels bij Harderwijk.
In de zuidwesthoek van Harderwijk, waar de bebouwde kom van de wijk Stadsweiden overgaat in het recreatiegebied Strand Horst, ligt een klein natuurgebied:”Harderwijker Bocht”.
Het bestaat uit een niet voor publiek toegankelijk vogeleiland, brede rietvelden en een heemtuin.
Dit nog naamloze gebied heeft nu al grote aantrekkingskracht op watervogels, die er rust zoeken en foerageren.
Het hoofddoel is dit gebied ook voor de talrijke watersporters (surfers) ontoegankelijk te maken, zodat er een goed beschermd rustgebied voor watervogels ontstaat ter grootte van ca. 7 ha.
Het ingenieurs- en adviesbureau Eelerwoude onderzoekt in opdracht van de gemeente Harderwijk hoe hier een rustplaats voor watervogels kan worden gemaakt zonder dat dit negatieve ecologische effecten heeft voor de aanwezige kranswieren.
Het onderzoek wordt begin 2007 afgerond, en de bedoeling is om eind 2007, begin 2008 de inrichting daadwerkelijk ter hand te nemen. Uiteraard dan rekening houdend met de wintergasten zoals de kleine zwaan die regelmatig al in dit gebied vertoeven.

Einde citaat

Commentaar (10)Add Comment
...
geschreven door jaccoo, 17 december 2006
Als alle zwanen dan in het rustgebied blijven , blijf ik in het surfgebied. smilies/grin.gif
...
geschreven door Robert Seinen, 12 februari 2007
Is er nu verder al wat bekend wat betreft het natuurgebied wat ze willen maken, want het is aardig rustig hier de laatste tijd :-
...
geschreven door Ron, 12 februari 2007
Ik zou een afspraak maken met de wethouder van Harderwijk die mij wil laten meedenken over de opties, maar deze man was vier weken weg. Hij is nu weer terug, dus ik zal m'n best doen.
...
geschreven door Ron, 15 februari 2007
De wethouder is pas 27 februari weer terug.
...
geschreven door Ron, 11 maart 2007
Er is nog niks zeker. Een buro onderzoekt verschillende opties, in opdracht van IIVR. Ondertussen hebben verschillende partijen SOH ook naar opties gevraagd.
daarom heb ik hier een oproep geplaatst, met twee eigen ideetjes. Omdat er hier weinig reacties kwamen, heb ik op het windsurfing-forum een topic geopend over de wave-breaker, omdat ik bij bespreking wel relevante info nodig heb over alle ideeen. Meer ideeen zijn dus van harte welkom, info over de mogelijkheden ook.
Ondertussen blijkt het erg moeilijk om een afspraak te maken met de partijen, vanwege wederzijds tijdsgebrek.
...
geschreven door ned321, 11 maart 2007
Wat is nu eigenlijk de stand van zaken mbt die "mogelijke" afscheiding?

Als je leest op forum.windsurfing.nl lijkt het alsof er al een optie gekozen is, en dat het alleen nog door de procedure-molen heen moet.


Is er al bekend welke opties overwogen worden?
Is er al bekend waar die dam te liggen komt (luchtfoto met paint...)

Welke gedeelte wordt er dan van ons gestolen? Tot en met het eerste strandje? Tot hoever het water op?
...
geschreven door Robert Seinen, 14 maart 2007
Verwachten die mensen van IIVR, dat als ze een afscheiding gaan maken, dat de vogels ook daadwerkelijk daar achter blijven, dan kan ik ze nu al wel zeggen dat dat niet gaat lukken, want ze zitten gewoon over het hele Wolderwijd smilies/cry.gif
...
geschreven door ned321, 16 maart 2007
Het lijkt me in ons belang om die discussie / plannenmakerij te sturen, voorzover mogelijk. We kunnen in ieder geval suggesties doen die voor ons gunstig uitpakken.

Als je wacht op wat die bureau's gaan bedenken, dan houd ik mijn hart vast. Zou me niks verbazen als ze het ondiepe gedeelte van het Wolderwijd zouden dempen, om er een golfbaan op aan te leggen...dat levert centjes op smilies/wink.gif

Maar goed, nu even serieus

Wat voor ons gunstig zou zijn (volgens mij) is als de huidige dam een meter of 200-300 wordt doorgetrokken. En dan terug naar de kant, maar wel ervoor zorgen dat het niet verder gaat dan het eerste strandje. Dus een vrij scherpe driehoek, met de scherpe punt richting het water.

Het eilandje zit dan in het beschermde gebied, vinden die natuur fundamentalisten vast fijn.
Je kunt volgens mij beter hebben dat er een scherpe punt het Wolderwijd in gaat, dan dat de kuststrook over een lange afstand afgeschermd zou worden. Stel je voor dat die stenen dam pas bij het tweede strandje weer aan wal komt, dan ben je vrijwel al het speedwater kwijt.

Voordeel van zo'n scherpe punt is trouwen ook, dat je aan de lijzijde mooi vlak water krijgt smilies/wink.gif
...
geschreven door ned321, 27 mei 2007
Volgens mij moeten we zoiets voorstellen:
...
geschreven door Gerard, 14 november 2007
Ik vraag me af wie de grootste financiële bijdragen levert om het gebied in en rond strand Horst voor mens en dier aantrekkelijk te houden. Laten we eerlijk wezen de 4 euro entree die een surfer betaald gaat niet alleen maar op aan parkeervoorzieningen en een miserabel toiletgebouw.
Is het dan ook niet gerechtvaardigd dat ook de belangen van de surfers beharigd worden bij de toekomstige ontwikkeling van strand Horst.
Ik vraag me overigens af, of er onderzoek gedaan is naar het feit dat surfers de rust zouden verstoren in het betreffende gebied. Ik denk dat volgens en windsurfers goed samen kunnen.

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
Kleiner veld | Groter veld

busy
 
< Vorige   Volgende >

Statistieken

Leden: 438
Artikelen: 58
Links: 63