Natura 2000 PDF Afdrukken E-mail
zondag 21 januari 2007

Zoals wellicht bekend heeft de europese unie onder de slogan Natura 2000 onlangs een aantal natuurgebieden aangemerkt als beschermingswaardig gebied. Dat wil zeggen: Ieder land wijst een aantal gebieden aan en dit wordt t.z.t. bekrachtigd door de EU. Nederland heeft inmiddels niet minder dan 111 van de uiteindelijk 162 aan te wijzen gebieden in ons land bekend gemaakt. De komende periode is hier nog inspraak over mogelijk.

Het zal niemand verbazen dat ook de veluwe randmeren genoemd worden. Een duidelijke link naar IIVR is dan ook aan de orde.

De informatie is terug te vinden op www.minlnv.nl/natuurwetgeving specifiek:
 
 
E.e.a. wordt oa. in deze PDF's behandeld.
en
 
De documenten zijn 119 en 109 pagina's groot. Het is ondoenlijk deze 'even' door te lezen. Daarom een snelle scan.
 
Punten die opvallen:
Bij de randmeren wordt met name het instandhouden van kranswier genoemd.
Het gaat verder vooral over vogels en de daarbij horende oeverbescherming (Moerasranden) zoals bijvoorbeeld in de Harderwijkse bocht  gepland is. (niet in dit stuk genoemd)
 
Voorlopige conclusie:
Natura 2000 is een onderstreping van het IIVR initiatief en er gaat opzich geen verdere inperking voor de waterrecreatie van uit.
De natuur lobby staat echter zeer sterk wanneer e.e.a. ook door Europa omarmd wordt. Het lijkt in eerste instantie allemaal niet zo spannend. De ervaring leert wel dat wanneer Europa zich ergens mee bezig gaat houden nogal eens wordt doorgeschoten. Aan de andere kant: De huidige strategie om enthousiast mee te denken en daarbij onze punten binnen te halen lijkt een zeer zinvolle, getuige ook de successen die de KNWV voor de zeilers heeft gerealiseerd.
 
 
Commentaar (0)Add Comment

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
Kleiner veld | Groter veld

busy
 
Volgende >

Statistieken

Leden: 438
Artikelen: 58
Links: 63