Historie Wolderwijd PDF Afdrukken E-mail
zondag 02 november 2008
In 1956 zijn de eerste Veluwerandmeren, Drontermeer en Veluwemeer, ontstaan na aanleg van oostelijk Flevoland. Toen in 1967 ook de dijken rond zuidelijk Flevoland werden gesloten, ontstonden het Wolderwijd en Nuldernauw. In eerste instantie waren de meren bedoeld voor de waterhuishouding van de Veluwe. Tot ongeveer 1968 was het water in de Veluwerandmeren glashelder. Daarna veranderde het vrij plotseling in een ‘groene soep’. Belangrijkste oorzaak was een steeds sterkere toevoer van fosfaat en stikstof vanuit de huishoudens en de landbouw. Om de snel verslechterende situatie een halt toe te roepen sloegen de, bij de randmeren betrokken, overheden de handen ineen en startten een grootscheeps samenwerkingsverband: Bestrijding OVermatige Algengroei in de veluweRandmeren (BOVAR). Ruim tien jaar is met allerlei technische maatregelen gewerkt aan de terugkeer van het heldere water.
Rond 1992 wierp de strijd tegen overmatige algengroei haar eerste vruchten af. Het heldere water keerde terug. Met een symposium presenteerden de Milieufederaties van Flevoland en Gelderland in 1995 hun rapportage 'Waardevolle natuur,waardevolle randmeren', met een pleidooi voor een ruimtelijke
zonering. Door de betrokken overheden is het jaar daarop gestart met het project 'Integrale Inrichting VeluweRandmeren' oftewel IIVR.
Commentaar (0)Add Comment

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
Kleiner veld | Groter veld

busy
 
< Vorige   Volgende >

Statistieken

Leden: 438
Artikelen: 58
Links: 63